резултатите от направени лабораторни изследвания за витамин В12 показват драстично завишени

...
резултатите от направени лабораторни изследвания за витамин В12 показват драстично завишени
Коментари Харесай

Варненско семейство мина през ада след сбъркани лабораторни резултати на детето им

резултатите от направени лабораторни изследвания за витамин В12 демонстрират фрапантно повишени стойности, а това е симптом за онкологичен проблем.

Докато схванат, че става въпрос за неточност, Теодора Костова и Радимир Радев изживяват немислим смут. По едно щастливо стичане на събитията 5-годишният им наследник се е разминал с мъчителни и травматични процедури, а родителите са имали време да създадат нови проучвания, които да открият, че детето е крепко и няма мотив за терзание. Младите хора са твърдо решени да потърсят отговорност по правосъден ред от лабораторията, откакто дори  инспекция на РЗИ Варна по случая не е могла да откри какви са аргументите за грешката.

Varna24.bg направи многократни опити да се свърже с шефа на лабораторията на телефон, възложен от клон във Варна, само че мобилен оператор съобщаваше, че телефонният номер е неверен или повърхностен. 

Ето какво споделиха за Varna24.bg родителитес желанието да предпазят други фамилии от кошмарното преживяване:

" Детенцето ни стартира да качва внезапно килограми и се посъветвахме с нашата педиатъра какво бихме могли да създадем, с цел да разберем дали е някакъв взрив на растежа или нещо друго се случва. Така стигнахме до решението да пуснем проучвания за витамин Д, тъй като когато този витамин липсва се качват килограми. Отидохме в най-близката лаборатория до нас, това е Лина, там е много чисто, личният състав е привлекателен и пуснахме проучвания, само че там ми споделиха, че мога да се възползвам от пакетна услуга и да пуснем и за витамин В12. Казах, че за мен е безразлично, че нямам подозрения за липса на този витамин. Това проучване не се поемаше от Здравна каса, аз си заплатих за него. В същия ден ревизирах онлайн резултатите и виждам, че витамин Д не е подготвен, само че витамин В12 е подготвен като резултатът и е доста над нормата.

Първо не се тормозих, тъй като не знаех защо става въпрос. Обадих се на педиатърката ни и тя съобщи, че без да желае да ни плаши, би трябвало да се обърнем към хематолог, тъй като при такова завишение на витамин В12 се постанова такава консултация. Същия ден намерихме детски хематолог, с който искахме да насрочим час. За благополучие експертът не беше в България, тъй като в случай че беше тук щяха да ни одобряват в детска хематология и разбирате какво следва оттам-нататък. С хематолога държахме връзка няколко дни, той също беше обезпокоен. На идващия ден с някакво майчинско възприятие разтварям още веднъж резултатите на лабораторията, витамин Д още не е подготвен, витамин В12 си стои повишен. Решавам да звънна в лабораторията майка, за да ми дадат пояснение дали не става въпрос за неточност. Питам за какво се бави резултатът за витамин Д и те казват-ами имаме проблем. След 5 минути проверявам и резултатът беше отстранен. Пак се обадих да запитвам какво се случва. Започнаха да увъртат, да желаят да отида отново за нови проучвания. Реших да заведа детето в друга лаборатория, само че отворих още веднъж да погледна и виждам - резултатите в норма. Този път напълно се обърках. Малко по-късно ми се обади доктор от лабораторията, за да ни предложения да изследваме гратис детето, само че аз отхвърлих. Защото считам, че би трябвало да носят отговорност за това, което разгласяват на уеб страницата си и да трансформират резултатите непрекъснато и да минаваме ние през този смут. Повече никой не ни потърси.

Новите проучвания се оказаха в норма. Обадих се в Министерство на здравеопазването, оттова ме посъветваха да подам тъжба в РЗИ. От там получих след месец отговор, че са направили инспекция, само че не могат да схванат какво се случва, нямало нужната документи, предоставена от лабораторията. След като стана прочут този случай ме потърсиха доста хора, на които са комплицирани резултатите в тази лаборатория и че лекари ги поучават да не вървят там. До момента никой не ме потърсил да се извини и да ми изясни какво се е случило. Мисля си, че когато става въпрос за дете, а не за домашен любимец такова отношение е неприемливо. Затова сме решени да потърсим отговорност по правосъден ред. Защото в случай че бяхме постъпили в детска хематология, с цел да ни вършат ломбална пункция, това щеше да бъде истински ужас за детето и за нас.  От Министерство на здравеопазването са доста общителни, два пъти депозирам сигнал на горещата линия, само че още нямам отговор, допускам, че от там чакат от РЗИ-Варна да решат случая ", разяснява Теодора Костова. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР